Positiv och negativ

picture_of_schopenhauer-231x300

En av vår tids stora problem är att vi tror att vi kan påverka allt. Vi kan göra klassresor, vi kan operara våra kroppar till andra former, vi kan tänka positivt så ändras vår framtid. Men så enkelt är det ju inte. Livet kan gå åt helvete än då. Eller bara gå emot oss. Eller inte gå som vi vill. Äktenskapet kan gå i kras, knän kan krossas, karriären kan gå i stå ändå. Och om vi tror på att vi kan påverka allt betyder det ju att vi inte varit tillräckligt bra om vi inte lyckas. Altlså blir de vårt fel om vi misslyckas, vår självkritik ökar och vi gör oss mindre. Att tänka negativt betyder inte att man förminskar sig själv men man inser sina begränsningar och vad man kan utveckla.

Barbara Ehrenreichs har skriviten underhållande bok som heter ”Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”. Hon skriver om sina idéer om  hur positivitetshetsen kan användas för att döva människors rättmätiga ilska över orättvisor. Vi har alltså bllivit glada och mesiga människor som inte tar ställning för det vi tror på.

I morse hörde jag hur studieförbundet Sensus i Göteborg skall ha en kurs i negativt tänkande. Tyvärr är den fullbokad så jag kan inte gå men hur spännande låter inte det. Mindfulness, quick-fix och depressionerna i hälsohetsens spår en föreläsning.

Våga tänka negativt, våga ta ställning, låt inte ytliga fånerier ta över det analytiska tänkandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s