Lästips

Vi är några grannar som har en bokklubb. Inför sommaren var vårt tema att läsa var sin deckare så att vi kunde få ihop en lista med lästips inför semestern.

Elisabeth har läst:
Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson
Karin Alfredsson är journalisten som också har blivit författare,ibland ett grepp som kanske inte är helt lyckat, men jag tyckte åtminstone om hennes bok som egentligen är den 2:a i en serie (fristående) böcker om läkaren Ellen Elg.Lätt att läsa, ett språk som flyter, en intressant historia som har flera dimensioner, bl a att få inblick i en helt annat kultur.
Mitt betyg blir en 4.

Mia har läst
Arne Dahl ”Himmelsöga”
“Det är sensommar i Stockholm.  Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brottslighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens alltmer absurda fixering vid yta och sken.

Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?”

Hmmm.. inte riktigt min typ av bok. Lite för mycket av allt och lite väl osannorlik. men ett snyggt språk och ett flyt i texten som gjorde den rolig att läsa. Betyg -3

Caroline har läst:
Svart stig av Åsa Larsson
Boken handlar om Rebecka Martinsson som har flttat tillbaka till Torneträsk,från Stockholm.I en fiskeark ute på isen hittar en man en död kvinna med  ögon. Hur har hon hamnat i arken? Det visar sig snart att kvinnan inte är det enda offret. Sökandet leder polisen in i Mauri Kallis bolagsfär en laddad relation mellan Kalli och överklasssskonen Diddi och Inna Wattrang. Makt och pengar finns i överflöd och allt tajtar till sig mot slutet och man kan knappt lägga boken ifrån sig. Språket är luftigt och man tar sig lätt fram i boken. 4+ är betyget jag ger den. 

Anica har läst:
Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff
Boken är en pskologisk spänningsroman skriven av två systrar – pskolog resp. civilekonom. Huvudpersonen i boken är Siri, en pskolog som driver motttagning  tillsammans med tterloigare två pskologer tillika hennes vänner. Siri är ensamstående och bor ensligt i det som skulle bli hennes och  hennes mans drömbostad i skärgården. Man märker tdligt att hon inte kommit över makens bortgång. När en av hennes patienter hittas död intill hennes bostad tillsammans med ett självmordsbrev blir Siri förtvivlad. Är hon verkligen så dålig på sitt jobb. Samtidigt börjar hon få en smgande känsla av att vara förföljd… En inte helt oväntad intrig men boken vinner poäng på de verklighetstrogna beskrivningarna av Siris rkesroll och hennes möten med sina patienter. Språket håller också en oväntat hög nivå. En ”rak” 3:a blir betget från mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s