Brödbak

Jag har haft en lugn helg utan förbestämda engagemang. I fredags blev det ny frisyr och sedan en sväng på Liseberg. Först mat och vin med mamma och sedan fika och konsert med en vännina. Håkan Hellström spelade och det är min absoluta idol. Min och 20 000 tonåringars… Det var inte så många medelålders tanter i publiken kan man säga…

Helgen i övrigt har tillbringats hemma. Städa, rensa ogräs och zappande på TV. Choklad och prat med tonårs A. Skogspromenad med väninna och lite äppleskörd. Och så fick jag lite anfall av hushållighet. Det blev brödbak.DSC00499Äpplebröd med valnötter
5 dl vetemjöl
5 dl grahamasmjöl
50 gr jäst
1+2 msk honung
3 msk+ 2, 5 dl ljummet vatten
1 stort äpple
50 gr valnötter
1 tsk salt
2 msk olja

  1. Blanda mjölet i en skål. Gör en grop i mölet. I gropen lägger du smulad jäst, 3 msk vatten och 1 msk honung. Blanda med lite mjöl och täck sedan över jäströran med mjöl. Jäs i 20 minturer under handduk.
  2. Skala och riv äpplet, blanda ner äpple, resterande honung och vatten samt olja, salt och valnötter i degen. Kör med degkrokar till den släpper i bunken. Jäs i 20 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader
  4. Knåda degen, forma till en limpa, gör kryssmönster med kniv
  5. Sätt in en ugnsfastform med varm vatten i ugnen, sänk värmen till 175 grader och grädda limpan i 40 minuter.
Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s