Revolution!

I kväll åker vi till Stockholm. I morgon är det den 13 mars och då är det precis 200 år sedan den enda svenska revolutionen genomfördes. Kanske inte så välkänd och definitivt inte blodig. Officerare avsatte den svenske kungen, Gustaf IV Adolf, genom en oblodig kupp.gustav_iv_adolf_of_sweden

Det finns ett antal infallsvinklar till varför han avsattes. Sverige hade förlorat Finland. Efter 600 års gemensamhet blev Finland ryskt istället. Så kanske gjorde officerarna revolt för att han var en dålig ledare, usel strateg och med förföljelsemani. Eller så gjorde officerarna revolt för att de blivit av med förmåner och blivit utskällda. Konservativa adliga officerare mot en kung som inspirerats av den franska revolutionen.

Så imorgon blir det Stockholms slott. Rundvandring med en specialguide. Vi får väl se om vi får vinka till kungen*s* Jag hoppas vi verklilgen kommer upp på vinden (det var där som officerarna jagade runt kungen innan kungen gav sig). Sen blir det middag på en krog i Gamla stan- Fem små hus.

Helgen fylls på med fika med vännina U, teaterbesök på Stadsteatern (Charlotte Löwensköld), middag på italiensk krog, Scudetto och boende hos svärföräldrarna. Recenssioner av teater, guidning och krogar kommer:-)

3 kommentarer

  1. Åh vad mysigt!
    Jag älskar slott och kyrkor, Niclas tycker det är tråkigt. Men i sommar ska jag i alla fall dra med honom till Läckö Slott! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s